Een vak voor wereldburgers!
Aardrijkskunde is een goede basis voor je algemene ontwikkeling. Je kijkt in je nieuws app of insta stories en je komt aardrijkskunde tegen in bijvoorbeeld het weer, rampen die gebeuren, economische ontwikkelingen, oorlog met vluchtelingenstromen, (duurzame) energie, waterproblematiek, arm en rijk, klimaatverandering, wereldvoedselvraagstukken en ga zo maar door. Aardrijkskunde helpt deze processen te begrijpen.
Aardrijkskunde gaat over verschillende plekken en plaatsen op de wereld. Wat is waar en waarom is dat daar? Wat zie je? Aardrijkskunde zoomt in en zoomt uit. Aardrijkskunde gaat over het echte leven, dat je ‘in het wild’ om je heen ziet. Aardrijkskunde zorgt voor de noodzakelijke plaatsbepaling in een steeds complexere wereld. Aardrijkskunde werkt ook met de atlas en kaarten.
Aardrijkskunde is belangrijk voor werk in de toeristische sector, ruimtelijke ordening, waterbeheer, onderwijs, journalistiek, geologie, milieu, politiek en binnen
allerlei schaalniveaus.
Praktisch:
In 3 mavo krijgen de leerlingen dit vak 3 uur in de week en in 4 mavo krijgen
de leerlingen dit vak 4 uur in de week. Per leerjaar worden er drie hoofdstukken behandeld met verschillende onderwerpen. Leerjaar 3 staat vooral in het teken van praktijkopdrachten gekoppeld aan de theorie.
De onderwerpen voor leerjaar 3 zijn:
- Arm en rijk: verschillen in welvaart en welzijn op verschillende schaalniveaus: eigen omgeving, Nederland, Europa en verder in de wereld. We behandelen onder andere de Verenigde Staten en Nigeria.
- Bronnen van energie: energie op verschillende schaalniveaus, Nederland, Europa, voorbeelden in de rest van de wereld zoals Brazilië. Het gaat over het energiegebruik, energieproductie en duurzame energie.
- Grenzen en identiteit: soorten grenzen, identiteit in België en Nederland. Grenzen, conflicten en oorlogen in andere delen van de wereld.In leerjaar 4 bereiden we ons voor op het examen door middel van theorie en praktijkopdrachten.
De onderwerpen voor leerjaar 4 zijn:
- Water: water in je eigen omgeving, Nederlandse rivieren en waterproductie in Nederland en water in China en het Midden-Oosten.
- Bevolking en ruimte: op verschillende schaalniveaus; eigen omgeving, Nederland, Europa en China.
- Weer en klimaat: we kijken naar het weer en klimaat in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Weersverschijnselen als tornado’s en orkanen komen aan bod.
Kortom: aardrijkskunde een vak voor wereldburgers!